Dnes -5 % úplně na vše s kódem jaro5 🌼 | JDU NAKUPOVAT!

Doprava zdarma
nad 8999 Kč
Po–Pá (9:00–18:00) Kontakty
Doprava zdarma nad 8999 Kč

Bylinky - jak je pěstovat doma i na zahradě


Vytvořeno: 13. 04. 2020
0 komentářů
Kategorie: Inspirace a tipy

Čerstvé bylinky nic nenahradí. S jejich domácím pěstováním se setkáváme stále častěji, protože právě čerstvé bylinky dodají pokrmům tu správnou chuť i vůni.

Pokud nemáte přímo zahradu, kde se můžete rozhodnout kam bylinky zasadíte podle dostupnosti sluníčka, nezoufejte. Bylinky se dají dost dobře pěstovat i na balkoně. Ideální je samozřejmě ten, který je situován na jih nebo jihozápad. Tam se bylinkám bude dařit, tam budou mít dostatek světla a slunce, které jsou podmínkou pro jejich výrazné aroma. Naopak východní strana má slunce méně a je chladnější. Severní strana je pro pěstování bylinek nevhodná. 

 

 Regál bambus NEPEL typ 2

 

 Květináč ZAHRÁDKA menší

 

Pěstování a péče o bylinky

Estragon, šalvěj, tymián, oregano, máta, pažitka nebo meduňka to jsou bylinky, které rostou v nádobách dlouhou dobu. Naopak bazalka, řeřicha koriandr jsou bylinky jednoleté. Pokud se tedy rozhodnete pěstovat bylinky, pořiďte si na to dostatečně velké nádoby, aby se mohl kořenový systém plně rozvinout a rostliny měly tak zásobu živin. Nejlepší jsou hliněné nebo kameninové nádoby, které tak rychle nevysychají a navíc pěkně vypadají. Před samotným sázením dbejte na to, aby byl zajištěn odtok přebytečné vody. Přes otvor ve dně položte plochý kamínek aby se otvor zcela neucpal a na něj nasypte asi 2 cm vrstvu kamínků nebo štěrku jako drenáž. Pak přidejte zeminu a hnojivo. Doma si takto zasazené bylinky dejte třeba na okenní parapet. Bude se tam dařit běžným druhům jako jsou pažitka nebo petržel. Můžete si je tak krájet rovnou do jídla. Všechny rostliny pěstované v nádobách mají větší nároky na zálivku. Proto by se měly denně kontrolovat. V horkých letních měsících snadno vyschnou - potom je nutné je zalívat klidně ráno i večer. Ideální je k tomu odstátá dešťová voda. V zimních měsících se zálivkou opatrně, čím je prostředí chladnější, čím méně zálivky rostliny potřebují. 

Doma vypěstované bylinky můžete konzumovat čerstvé, ale také je můžete usušit a některé druhy i zamrazit. Bylinky jsou vhodné nejen do jídla, ale i na výrobu tinktur, mastí, sirupů nebo olejů. 

 

 

 

 

 

Jak na bylinky po sezóně?

Na zimu odneste nemrazuvzdorné druhy do chladné místnosti. Mezi takové bylinky patří např. rozmarýn. Malé květináče rychle promrznou, lze je tedy zapustit do bedny s vlhkým pískem. Větší květináče lze obalit jutou nebo třeba papírem. Bylinky, které přezimují v nádobách venku, zaléváme jen tehdy, když nemrzne. 

Rady na závěr

  • bylinky pravidelně sklízejte, budou růst o to víc
  • středomořské bylinky vyžadují dostatek slunce a suchou, spíš nevýživnou půdu (oregano, rozmarýn, tymián...)
  • nádoby musejí mít průchodný odtok, aby nedocházelo k uhnívání kořenů. Na dno dáváme vždy drenážní vrstvu
  • na jaře vmícháme do půdy organické hnojivo
  • pažitka, máta, petrželka mají rády spíš polostín a chladnější stanoviště
  • v horkých letních měsících pravidelně zaléváme, v chladu zálivku snížíme na minimum